startuõlis (angl. startup), didelį ir inovacijomis grindžiamą verslo plėtros potencialą turinti maža įmonė ar mikroįmonė, veikianti ne ilgiau kaip penkerius metus.

Veikla

Pagrindinis startuolių skiriamasis požymis – originalios inovatyvios idėjos, dažniausiai informacinių technologijų, biotechnologijų ar kitų aukštųjų technologijų sferoje. Startuoliai aktyviai kuria naujas gerai apmokamas darbo vietas, skatina ekonomikos plėtrą. Siūlydami naujas, inovatyvias prekes ir paslaugas, startuoliai labai rizikuoja, nes nežino, ar jos sulauks žmonių susidomėjimo ir taps populiarios. Dauguma startuolių bankrutuoja per pirmuosius trejus savo veiklos metus, bet tie, kurie sugeba išlikti, gali tapti didelėmis sparčiai besiplėtojančiomis bendrovėmis.

Startuolio sąvoka atsirado 20 a. 8 dešimtmetyje. 2018 pabaigoje vien Europoje veikė apie 829 000 startuolių, jų pritrauktos investicijos siekė apie 36 mlrd. eurų.

Parama startuoliams

Startuolių veiklai teikia paramą rizikos kapitalo investuotojai, valstybinės ir privačios verslumo skatinimo programos, aukštosios mokyklos, verslo inkubatoriai, technologijų parkai, mokslo slėniai (didžiausias startuolių kūrimo ir plėtros centras pasaulyje – Silicio slėnis Jungtinių Amerikos Valstijų Kalifornijos valstijoje).

Lietuvoje

Lietuvoje 2018 pabaigoje, viešosios įstaigos Versli Lietuva duomenimis, buvo 520 startuolių, jie pritraukė 183 mln. eurų Lietuvos ir užsienio investicijų. Ekonomikos ir inovacijų ministerija yra užsibrėžusi tikslą iki 2020 metų startuolių skaičių Lietuvoje padidinti iki 1000. Dauguma startuolių steigiami kaip uždarosios akcinės bendrovės, mažosios bendrijos ar individualiosios įmonės. 2019 Lietuvos naudotų drabužių mainų ir prekybos internetu bendrovė Vinted tapo pirmuoju vadinamuoju startuoliu vienaragiu (t. y. turinčiu didesnę kaip 1 mlrd. eurų rinkos vertę).

2019 Vilnius pripažintas geriausiai technologijų startuolius pritraukiančiu miestu pasaulyje. Tarp Vilniuje veikiančių technologijų startuolių daugiausia yra informacinių ir finansinių technologijų įmonių, t. p. yra biotechnologijų, žaidimų vystymo startuolių. Vilniuje veikia 12 startuolių inkubatorių ir centrų, po 11 verslo akseleratorių ir investicijų organizacijų, penkios bandymų erdvės. 2019 pabaigoje Vilniuje pradėjo veikti Startuolių muziejus.

2396

Papildoma informacija
Turinys
Bendra informacija
Straipsnio informacija
Autorius (-iai)
Redaktorius (-iai)
Publikuota
Redaguota
Siūlykite savo nuotrauką