švèdai (svenskar), Europos tauta. Gyvena Švedijoje (apie 8 mln. žmonių, 2016), Jungtinėse Amerikos Valstijose (daugiau kaip 4,3 mln.), Kanadoje (daugiau kaip 340 000), Suomijoje (apie 280 000), Danijoje, Norvegijoje, kitose šalyse. Pasaulyje iš viso yra daugiau kaip 14 mln. švedų. Kaba švedų kalba. Tikintieji – protestantai, yra katalikų.

švedų folklorinio ansamblio dalyviai

švedai tautiniais drabužiais

Gyvensena

Grundsundo žvejų gyvenvietė (Västra Götalando lenas, Švedija)

Svarbiausi tradiciniai verslai: gyvulininkystė, žemdirbystė, žvejyba, amatai (juvelyrika, keramika, medienos, odos, kailių apdirbimas, audimas, nėrimas). Nuo 20 a. daug švedų dirba metalo (metalurgijos, mašinų gamybos) ir miško (medienos apdirbimo, celiuliozės) pramonės įmonėse. Tradicinės gyvenvietės – vienkiemiai ir kupetiniai, gatviniai kaimai. Tradicinis būstas – trijų kambarių medinis namas, jo kieme – dviejų aukštų klėtis, svirnas, ūkiniai pastatai puošiami drožiniais. Pietų Švedijoje tradiciniai namai – karkasiniai, jų centrinė dalis gyvenama, iš šonų – sandėliai.

Tradiciniai moterų drabužiai – balti marškiniai ilgomis rankovėmis, siuvinėta lininė palaidinė, gelumbinis korsažas, platus, ilgas dryžuotas sijonas, ryškaus audinio prijuostė, skara, ant krūtinės susegama sidabrine sege. Juosiamasi dažyto kailio diržu su kutais, prie jo tvirtinama siuvinėta kišenė. Dėvimos kojinės, avimi bateliai neaukštu kulnu. Vyrų drabužiai – lininiai marškiniai (šventiniai puošiami nėriniais ir siuvinėjami), kailinė striukė, liemenė, kelnės iki kelių, kailinės kojinės, puoštos nėriniais ir raiščiais, dėvima fetrinė skybėlė arba megzta kepuraitė. Per šventes gaminami tradiciniai patiekalai: ryžių košė su razinomis, kepta žąsis, obuolių pyragas, saldus alus, saldžiarūgštė duona su įvairiais prieskoniais. Vyrauja mažoji šeima. Gausi senoji tautosaka – herojinės, istorinės pasakos, mitai, legendos ir baladės.

vienas nacionalinių Švedijos simbolių – mediniai Dala arkliukai

Istorija

Iš pirmame tūkstantmetyje Skandinavijoje gyvenusių šiaurės germanų svionų, giotų ir kitų genčių 9–11 a. susidarė švedų tauta. 16–18 a. konsolidavosi švedų nacija (Švedijos istorija).

Papildoma informacija
Turinys
Bendra informacija
Straipsnio informacija
Autorius (-iai)
Redaktorius (-iai)
Publikuota
Redaguota
Siūlykite savo nuotrauką