tinklãlaidė, podkãstas (angl. podcast), internete paskelbti prenumeruojami garso arba vaizdo failai. Tai indvidualaus žmogaus ar žmonių grupės kūrinys, susidedantis iš atskirų epizodų serijos ir viešinamas įvairiomis formomis internete per tam skirtus portalus ar programas. Vaizdo tinklalaidės (videotinklalaidės) dar vadinamos videopodkastais (angl. video podcast) arba vlogais. Nuo tradicinių radijo ar televizijos laidų skiriasi tuo, kad transliuojama ne realiu laiku, bet pagal pareikalavimą – vartotojas gali klausytis arba žiūrėti tinklalaides jam patogiu metu. T. p. transliavimo (atsisiuntimo) terpė yra ne tradicinis eteris, o internetas. Labai svarbus bruožas – prenumerata. Užsiprenumeravus tinklalaidę, naujos laidos yra automatiškai atsiunčiamos į vartotojo įrenginį. Yra galimybė laidas žiūrėti neturint interneto ryšio – tiesiogiai iš savo įrenginio.

Iš pradžių tinklalaidžių autoriais dažniausiai būdavo tinklaraštininkai, tačiau vėliau joms išpopuliarėjus savo tinklalaides ėmė leisti įvairūs laikraščiai, žurnalai, televizijos ir radijas. Neretai ir tradicinės radijo ar televizijos laidos yra platinamos kaip tinklalaidės (pvz., Lietuvoje tokiu būdu laidas platina LRT, Žinių radijas).

Tinklalaidžių idėją 2000 pasiūlė Tristanas Louisas (Jungtinės Amerikos Valstijos) ir tais pačiais metais ją įgyvendino Daveʼas Wineris (Jungtinės Amerikos Valstijos). Pirmasis podkasto sąvoką 2004 pavartojo Benas Hammersley (Didžioji Britanija). Lietuvoje tinklalaidės pradėtos kurti 2011.

2727

-podcast; podcastas

Papildoma informacija
Turinys
Bendra informacija
Straipsnio informacija
Autorius (-iai)
Redaktorius (-iai)
Publikuota
Redaguota
Siūlykite savo nuotrauką