angliavandẽniai, sachardai (gr. sakcharon < skr. śárkará – manai, grūdėtasis cukrus), karbohidrãtai, gamtiniai polihidroksialdehidai arba polihidroksiketonai. Bendroji formulė Cn(H2O)n, jie yra hidratuotos anglies dariniai. Pagal struktūrą skirstomi į monosacharidus (negali suskilti į mažesnes sacharido molekules), oligosacharidus (molekulėje yra 2–10 monosacharidų liekanų) ir polisacharidus (susideda iš daugiau negu 10 monosacharidų liekanų). Angliavandeniai randami visose augalų ir gyvūnų ląstelėse, sudaro didžiausią pagal masę gamtinių junginių kiekį. Susidaro daugiausia augaluose fotosintezės metu ir kaupiasi juose kaip atsarginė (krakmolas) ar struktūrinė (celiuliozė) medžiaga. Augaluose angliavandeniai (krakmolas, celiuliozė, sacharozė, gliukozė) sudaro apie 80 % sausųjų medžiagų, gyvūnuose (glikogenas, laktozė) – apie 2 %. Chemines savybes lemia hidroksigrupė OH, karbonilgrupė CO ir hemiacetalio hidroksigrupė. Hidroksigrupės gali būti esterintos, alkilintos, jos reaguoja su aldehidais, ketonais. Karbonilgrupės redukuoja sidabro, vario jonus, sąveikauja su nukleofilais. Hemiacetalio hidroksigrupės jungiasi su alkoholiais, fenoliais ir sudaro O‑glikozidus, o su aminais N‑glikozidus. Angliavandenių anglies grandinė nešakota ir turi vieną aldehido grupę (aldozės) arba keto grupę (ketozės). Optiškai aktyvūs, sudaro daug stereoizomerų, nes turi asimetrinių C atomų. Angliavandenių dariniai yra deoksisacharidai (kai molekulėje vieną ar kelias OH grupes pakeičia vandenilio H atomai arba kiti pakaitai), aminosacharidai (OH grupė pakeista aminogrupe NH2), urono rūgštys (CH2OH oksiduota į COOH). Angliavandeniai yra viena pagrindinių žmogaus ir gyvūnų maisto medžiagų, energijos svarbiausias šaltinis; jie ir jų junginiai su baltymais yra augalų (celiuliozė, hemiceliuliozė, protopektinas) ir daugelio gyvūnų, grybų (chitinas) ląstelių sienelių atraminė medžiaga. Kai kurie angliavandeniai yra pramoninė žaliava (sacharozė, celiuliozė, krakmolas, agaras). Nesisteminis technikoje ir buityje vartojamas angliavandenių pavadinimas – cukrūs.

1996

cukrūs

Papildoma informacija
Turinys
Bendra informacija
Straipsnio informacija
Autorius (-iai)
Redaktorius (-iai)
Publikuota
Redaguota
Siūlykite savo nuotrauką