bekono juostelės

bekònas (angl. bacon), specialiu būdu sūdytas kiaulienos produktas. Gaminamas iš 5–8 mėn. bekoninių baltųjų kiaulių, kurių masė 75–100 kg, lašinių storis tarp 6 ir 7 šonkaulio 2–4 cm, skerdenų. Skerdenos 3–5 min plikomos 63–65 °C temperatūros vandeniu, nupešami šeriai, nusvilinamos, išskrodžiamos ir atšaldomos iki 4 °C temperatūros. Tada atskiriama krūtinkaulis, mentikaulis, kaklo slanksteliai, dubens kaulai, kojos, apipjaunami šonkaulių galai. Apdorotos skerdenų pusės (paltys) sūdomos: iš pradžių įšvirkščiama 24 % valgomosios druskos sūrymo, po to dedamos į sūdymo vonias ir užpilamos sūrymu, turinčiu 24 % valgomosios druskos ir 0,03 % natrio nitrito. Išimtos iš vonių paltys apie 10 parų brandinamos standžiai sukrautose rietuvėse.

Bekonas – tradicinis anglų produktas, iš kurio gaminami įvairiausi patiekalai; kitose šalyse mažiau paplitęs. Lietuvoje bekoną imta gaminti 1926; 1926–40 jis buvo eksportuojamas į Didžiąją Britaniją (daugiausia eksportuota 1932 – 25 000 t). Vėliau buvo gaminama nedaug bekono (po 2–3 tūkst. t per metus).

3001

Papildoma informacija
Turinys
Bendra informacija
Straipsnio informacija
Autorius (-iai)
Redaktorius (-iai)
Publikuota
Redaguota
Siūlykite savo nuotrauką