grūdų kondicionavimas

grūd kondicionãvimas, hidrotèrminis grūd apdorójimas, grūdų drėkinimas ir laikymas tam tikroje temperatūroje. Grūdai kondicionuojami prieš rūšinį malimą, kruopų gamybą. Tikslas – pakeisti grūdo anatominių dalių fizikines ir biochemines savybes. Grūdams brinkstant, šylant, vėstant tarp lukšto ir endospermo atsiranda įtempių. Lukštas tampa elastingas, lengviau atsiskiria nuo endospermo, todėl gaunama daugiau geresnių miltų ir kruopų. Aktyvi fermentų veikla pagerina produkcijos biochemines savybes. Grūdų kondicionavimas būna šaltasis (15–16 % drėgnio grūdai laikomi 20–25 °C temperatūroje) ir karštasis (17–18 % drėgnio grūdai pašildomi iki 50–60 °C temperatūros, tada vėsinami iki 25–30 °C temperatūros). Kondicionavimo trukmė 2–18 h; priklauso nuo to, kokio augalo, veislės, tipo yra grūdai, nuo grūdų stikliškumo. Kietųjų ir stikliškų minkštųjų kviečių kondicionavimas trunka ilgiau. Karštasis grūdų kondicionavimas yra 3–4 kartus trumpesnis. Taikomas kviečiams, kurių glitimas prastesnės kokybės.

2127

-kondicionavimas

Papildoma informacija
Turinys
Bendra informacija
Straipsnio informacija
Autorius (-iai)
Redaktorius (-iai)
Publikuota
Redaguota
Siūlykite savo nuotrauką