šspaudos, aliejaus, cukraus, sulčių gamybos šalutinis produktas. Aliejaus išspaudos gaunamos iš aliejinių augalų (linų, saulėgrąžų, sojų, vilnamedžių, rapsų, aguonų, sezamų, žemės riešutų, garstyčių) sėklų, kai iš jų išspaudžiamas aliejus. Jose yra nuo 34 % (sėmenų išspaudų) iki 45 % (vilnamedžių išspaudų) baltymų, 7–9 % riebalų. Sėmenų, kanapių, sojų, vilnamedžių, saulėgrąžų išspaudos yra vertingi koncentruotieji pašarai, iš jų gaminami kombinuotieji pašarai. Aguonų, žemės riešutų, sezamų išspaudos naudojamos konditerijos pramonėje (gaminama chalva), iš garstyčių išspaudų gaminami garstyčių milteliai. Cukrinių runkelių išspaudos gaunamos iš jų išekstrahavus cukrų. Išspaudos sudaro 70–90 % apdorojamų runkelių masės. Šios išspaudos kartais džiovinamos iki 12–13 % drėgnio. Jose yra baltymų, mineralinių medžiagų, pektinų. Iš džiovintų išspaudų gaminami pektininiai klijai. Vaisių išspaudos – sulčių gamybos atliekos. Jų gaunama 20–30 % apdorojamų vaisių masės. Jose yra apie 10 % angliavandenių, 4 % celiuliozės, 1,2 % pektinų, 0,4 % rūgščių (perskaičiavus į obuolių rūgštį), 0,5 % mineralinių medžiagų (pelenų) ir apie 0,2 % raugų. Šviežios ar džiovintos vaisių išspaudos naudojamos pašarui, acto, obuolių miltelių gamybai. Iš sėklavaisių išspaudų dar gaminamas pektinas, kuris naudojamas konditerijos ir maisto pramonėje.

2127

Papildoma informacija
Turinys
Bendra informacija
Straipsnio informacija
Autorius (-iai)
Redaktorius (-iai)
Publikuota
Redaguota
Siūlykite savo nuotrauką