juodpuodis

júodpuodis, lipdytas ar žiestas neglazūruotas juodas molinis indas. Juodpuodžiai buvo žemi ir platūs (panašūs į dubenis), jo kraštai įgaubti vidun. Juodpuodžiu vadintas dėl spalvos. Ji buvo išgaunama ką tik išdegtą lipdytą indą mirkant ruginių miltų ar kopūstų rūgštyje arba žiestą aklinai kaitinant degimo krosnyje. Lietuvos kaime naudotas (19 amžiuje–20 amžiaus pradžioje, Rytų Lietuvoje iki 20 amžiaus vidurio) valgiui virti, troškinti, skystiems ir biriems produktams laikyti, aguonoms ir tabakui trinti.

1714

Papildoma informacija
Turinys
Bendra informacija
Straipsnio informacija
Autorius (-iai)
Redaktorius (-iai)
Publikuota
Redaguota
Siūlykite savo nuotrauką