kaũpas, žemės ūkio produkcijos laikykla – bulvių, šakniavaisių, vaisių arba kopūstų krūva, supilta ant žemės arba į 0,2–0,5 m gylio duobę, apdengta šiaudų ir žemių (kartais pjuvenų, durpių) sluoksniais. Kaupas įrengiamas pakilioje ir nuotakioje vietoje, apsaugotoje nuo vyraujančių žiemos vėjų. Jo dydis ir dangos storis priklauso nuo laikomų produktų, jų paskirties (maistui ar sėklai) ir vietos klimato. Maži kaupai gali būti be vėdinamųjų angų; didesniuose kaupuose įrengiami ortakiai (dažniausiai mediniai, su plyšiais), kurie kas 3–4 m jungiami su vertikaliu kaminu orui iš kaupo išleisti. Bulvės, kopūstai, runkeliai kaupinami palaidi, kitos daržovės kraunamos į dėžes. Blogai išsilaikančios daržovės (morkos, petražolės) dedamos sluoksniais, tarp kurių pilama drėgno smėlio ar durpių. Kaupinama produkcija atvėsinama iki optimalios bulvių, kopūstų, šakniavaisių, laikymo temperatūros. Kaupo temperatūra nuolat tikrinama. Jeigu ji būna žemesnė negu optimali, kaupas papildomai dengiami durpėmis, žemėmis, mėšlu, jei aukštesnė – atidaromi ortakiai.

1338

1449

Papildoma informacija
Turinys
Bendra informacija
Straipsnio informacija
Autorius (-iai)
Redaktorius (-iai)
Publikuota
Redaguota
Siūlykite savo nuotrauką