„Kultura“ („Kultūra“), lenkų emigrantų mėnraštis, ėjęs 1947–2000 Paryžiuje (pirmasis numeris išleistas Romoje).

Steigėjai ir leidėjai

Įsteigė ir leido leidybos namai Literatūros institutas.

Turinys

Buvo vienas svarbiausių pokario emigracijos leidinių, skirtas Lenkijos ir Europos kitų regionų politinei, istorinei, kultūrinei problematikai, kovos su komunizmu ir jo ekspansija strategijai, Lenkijos politinės nepriklausomybės ir demokratinės valstybės kūrimo perspektyvoms.

Publikacijose skelbė Lenkijos sienų, nustatytų po II pasaulinio karo, neliečiamumą (Vilnių pripažino Lietuvai, Lvovą – Ukrainai), laisvo bendravimo su gretimomis šalimis būtinumą be senų istorinių stereotipų – priešiškumo ir nepasitikėjimo. Formavo teigiamą lenkų požiūrį į ukrainiečius, lietuvius ir baltarusius (programa ULB).

Iš pradžių buvo liberalių nuostatų, po 1976 tapo Lenkijos opozicijos politiniu leidiniu, skelbė Lenkijoje uždraustų autorių kūrinius (tarp jų ir Solidarumo dokumentus), polemikas, recenzijas, kronikas ir apžvalgas. Iki 1989 Lenkijoje draustas. Po 1989 daugiausia rašė Lenkijos ir užsienio šalių politikos klausimais.

Lietuviška tematika

1974–92 mėnraštis turėjo skyrelį Lietuvos kronika (Kronika litewska), jame pateikdavo žinių apie lenkų tautinės mažumos ir tikinčiųjų padėtį Lietuvoje, gyventojų pasipriešinimą sovietų režimui, lietuvių išeivijos veiklą. Paskelbė J. Dainausko, V. Daugirdaitės-Sruogienės, J. Girniaus, V. Mačernio, H. Nagio, A. Nykos-Niliūno, H. Radausko, T. Venclovos straipsnių ir kūrybos.

Bendradarbiai

Bendradarbiavo J. Czapskis, W. Gombrowiczius, G. Herlingas-Grudzińskis, J. Mieroszewskis, Cz. Miłoszas ir kiti.

Redaktorius

Redaktorius ir daugelio straipsnių autorius J. W. Giedroycas.

Tiražas

Tiražas apie 7000 egzempliorių (1988).

1162

Papildoma informacija
Turinys
Bendra informacija
Straipsnio informacija
Autorius (-iai)
Redaktorius (-iai)
Publikuota
Redaguota
Siūlykite savo nuotrauką