riboflavnas, vitamnas B2, heterociklinio junginio izoaloksazino darinys, B grupės vitaminas. Riboflaviną sintetina bakterijos, mielės, augalai. Chemiškai grynas riboflavinas yra oranžiniai milteliai, vartojami kaip maistinis dažiklis.

Vandenyje tirpus. Organizmo lengvai įsavinamas, būtinas aminorūgščių ir baltymų apykaitai bei gamybai, riebalų įsavinimui ir sintezei. Palaiko normalias odos ir gleivinių funkcijas, svarbus regėjimui, eritrocitų (raudonųjų kraujo kūnelių) formavimuisi, kaulų čiulpų funkcijai, antikūnų gamybai, organizmo augimui. Riboflavinas kaupiasi smegenyse, kepenyse, inkstuose, širdyje, bet jo atsargų nesusidaro, perteklius pašalinamas su šlapimu. Maiste yra laisvo riboflavino ir su baltymais susijusio flavinmononukleotido (FMN) bei flavinadenindinukleotido (FAD) sudėtyje. Žmogaus organizmo paros norma 1,5–2,6 mg riboflavino. Pirmieji riboflavino trūkumo požymiai – nuovargis, neveiklumas, gerklės skausmai, įtrūkę lūpų kampučiai, perštinčios akys. Daugiausia riboflavino yra mielėse, piene, pupiniuose augaluose, kopūstuose, svogūnų laiškuose, kruopose, kepenyse, kiaušiniuose.

riboflavinas

3060

Papildoma informacija
Turinys
Bendra informacija
Straipsnio informacija
Autorius (-iai)
Redaktorius (-iai)
Publikuota
Redaguota
Siūlykite savo nuotrauką