sernas, 2‑amino‑3‑hidroksipropãno rūgšts, Ser, HOCH2CH(NH2)COOH, alifatinė pakeičiamoji aminorūgštis. Molekulinė masė 105,1. L‑konfigūracijos serinas įeina į baltymų sudėtį. L‑serino hidroksigrupė sudaro vandenilinius ryšius ir stabilizuoja baltymų tretinę struktūrą, t. p. ji gali būti fosforilinama, acilinama. L‑serinas dažnai įeina į fermentų aktyvųjį centrą (pvz., tripsino, chimotripsino). L‑serinas sintetinamas iš glicino arba 3‑fosfoglicerato. D‑serinas veikia kaip signalinė molekulė smegenyse, aktyvuoja kai kuriuos (NMDA tipo) glutamo rūgšties receptorius. D‑serinas t. p. yra kai kurių peptidinių antibiotikų sudėtinė dalis. D‑serinas sintetinamas smegenyse iš L‑serino veikiant fermentui serino racemazei.

3060

Papildoma informacija
Turinys
Bendra informacija
Straipsnio informacija
Autorius (-iai)
Redaktorius (-iai)
Publikuota
Redaguota
Siūlykite savo nuotrauką