válgomieji grỹbai, maistui vartojami grybų vaisiakūniai. Turi aromatinių ir įvairių maistingųjų medžiagų. Daugiau kaip 5000 valgomųjų grybų rūšių (Lietuvoje apie 400). Natūraliose augavietėse dažniausiai renkami papėdgrybiai, pvz., valgomoji voveraitė (Cantharellus cibarius), baravykinių, baltikinių, pievagrybinių ir ūmėdinių šeimų grybai. Labai vertinami kai kurie aukšliagrybiai, pvz., trumas, briedžiukas. Valgomuosius grybus pradėta auginti Kinijoje prieš 2000 metų, Europoje – prieš 350 metų. 21 a. pradžioje pasaulyje maistui auginama keliolika komercinių grybų rūšių. Dažniausiai kultivuojamas dvisporis pievagrybis (Agaricus bisporus), gluosninė kreivabudė (Pleurotus ostreatus), juodkotė ugniabudė (Flammulina velutipes), valgomasis dantenis (Lentinus edodes), juosvadryžė šydabūdė (Volvariella volvacea), kelios ausiagrybių (Auricularia) rūšys. Maistui valgomieji grybai ruošiami švieži, užšaldyti, džiovinti, sūdyti arba marinuoti.

1989

Papildoma informacija
Turinys
Bendra informacija
Straipsnio informacija
Autorius (-iai)
Redaktorius (-iai)
Publikuota
Redaguota
Siūlykite savo nuotrauką