Dirmiškių piliakalnis ir pilkapynas

Drmiškių pliakalnis ir pilkapýnas yra Alytausrajono savivaldybės teritorijoje, prie Dirmiškių kaimo, miške.

Piliakalnis, vadinamas Strumpakalniu, – nupjauto kūgio formos kalva, apaugusi medžiais. Iš pietų juosia upelis, iš vakarų supa pelkė. Šlaitai statūs, 5–7 m aukščio (piliakalnis primena pasvirusį dubenį), aikštelė ovali, apie 10 × 6 m dydžio, su 0,6 m storio kultūriniu sluoksniu. Aikštelę žiedu juosia 5 m (šiaurinėje pusėje) ir 2 m (pietinėje pusėje) aukščio pylimas, jo paviršiuje matyti akmenų. 2001 Alytaus kraštotyros muziejus piliakalnio vakarinėje papėdėje ištyrė (tyrėjas A. Puškorius) 12 m2 plotą. Rastas apie 0,85 m storio kultūrinis sluoksnis su lipdyta brūkšniuotu, grublėtu ir lygiu paviršiumi keramika, titnago skeltimis. Radiniai datuojami 1 tūkstantmečiu prieš Kristų–1 tūkstantmečiu po Kristaus.

Apie 0,30 km į šiaurės vakarus yra pilkapynas, vadinamas Švedkapiais. Apardytas. Pilkapyne yra apie 13 m skersmens ir 0,5 m aukščio pilkapis su akmenų vainiku, dviejų pilkapių liekanos – akmenų vainikų fragmentai bei dviejų ištirtų pilkapių vietos. Čia buvusius 2 pilkapius 1988–1989 ištyrė (vadovas E. Svetikas) Alytaus kraštotyros muziejus. Jų sampilus juosė akmenų vainikai (vieno pilkapio vainikas su vadinamaisiais priestatais). Rasti dviejų nedegintų mirusiųjų kapai su įkapėmis; laidota iškastoje duobėje, kurios viršus apkrautas akmenimis ir supiltas sampilas. Įkapės: 2 geležiniai ietigaliai (vienas su užbarzdomis), įtveriamasis peilis, 2 poros pentinų, molinis puodelis. Pilkapiai datuojami 3–4 amžiumi. Pilkapyne yra 14 apskritų (2–5 m skersmens ir 0,2–0,5 m aukščio) ir viena pailga (100 m ilgio, 3 m pločio ir 0,5 m aukščio) akmenų krūsnis. 1983 ištirta (vadovas E. Svetikas) viena apskrita akmenų krūsnis, 1989 – pailgosios akmenų krūsnies 200 m2 plotas. Manoma, kad jos susidarė įdirbant laukus.

1954 piliakalnyje ir 1972 pilkapyne žvalgomuosius tyrimus atliko Istorijos instituto (Lietuvos istorijos institutas), 1977 ir 1989 piliakalnyje ir pilkapyne – Mokslinės metodinės kultūros paminklų apsaugos tarybos (Kultūros paminklų apsaugos taryba) archeologai.

1633

Strumpakalnis; Švedkapiai

Papildoma informacija
Turinys
Bendra informacija
Straipsnio informacija
Autorius (-iai)
Redaktorius (-iai)
Publikuota
Redaguota
Siūlykite savo nuotrauką