Kreivóji pils, viena Vilniaus gynybinių pilių.

Kreivosios pilies ir jos prieigų rekonstrukcija (pagal Vytautą Daugudį)

Pilis buvo medinė. Stovėjo ant kalvos, vadinamos Kreivuoju (Plikuoju) kalnu (Trijų Kryžių kalnas); jis yra vienas Vilniaus piliakalnių. Kreivasis kalnas (aukštis – 163,6 m) yra į rytus nuo Pilies kalno, Vilnios ir Neries santakoje. 1390 11 04 Vokiečių ordinas puolė Vilniaus pilis. Puolimui vadovavo ordino maršalas Engelhardas Rabe ir lietuvių kunigaikštis Vytautas (Jogaila jį buvo nušalinęs nuo valdžios). Žygyje dar dalyvavo Livonijos ordino riteriai, Derby (Anglija) grafas Henrikas (karaliaus Henriko Lankasterio sūnus) su 300 riterių. Per šį puolimą buvo sudeginta medinė Kreivoji pilis (curvum castrum), arba Aukščiausioji pilis (orbiste hus); Aukštutinė pilis ir Žemutinė pilis – neužimtos. Su pilimi buvo sudeginta ir papilio gyvenvietė.

1988–1989 ir 1991 V. Daugudis prie Trijų Kryžių ištyrė 317 m2 plotą, rado trijų medinių gynybinių sienų liekanas, brūkšniuotosios ir žiestosios keramikos. Ankstyviausia gynybinė siena (datuojama pirmo tūkstantmečio pradžia) buvo 2 m pločio, sudaryta iš sukaltų 15–20 cm skersmens rąstų, tarpas tarp jų išklotas 10–15 cm skersmens rąsteliais ir užpildytas smulkiais akmenimis. Vėliau aikštelės kraštas buvo užpiltas smėlinga žeme, paklotas skeltų rąstų klojinys ir iš molio suplūktas iki 3 m aukščio, 12 m pločio pylimas, ant kurio pastatyta medinė gynybinė siena (antroji). Jai sudegus gaisravietė užpilta smėlio sluoksniu ir suplūktas iki 4 m aukščio ir 17 m pločio molio pylimas, ant kurio stovėjo medinė tinkuota siena (datuojama 14 a. pabaiga).

Kreivosios pilies 14 a. pabaigos įtvirtinimų rekonstrukcija (pagal Vytautą Daugudį)

Į šiaurę nuo Kreivojo kalno, jo papėdėje buvusi senovės gyvenvietė tirta 1933, 1939, 1956, 1989, 1995, 1997; joje aptikta sudegusių 14 a. medinių rentininių pastatų liekanų, geležinių peilių, raktų ir kitų apyvokos reikmenų, strėlių antgalių, žiestos keramikos, gyvulių kaulų, šlako, grūdų. Manoma, čia gyventa 12–14 a.; šio laikotarpio radinių rasta ir gretimuose Stalo bei Bekešo kalnuose.

Po 1390 antpuolio Kreivoji pilis ir papėdės gyvenvietė nebeatstatytos.

L: V. Daugudis Iš Vilniaus miesto praeities Vilnius 1993.

Vilniaus pilys; Kreivasis kalnas; Plikasis kalnas; Trijų Kryžių kalnas; Aukščiausioji pilis; -Trys Kryžiai

Papildoma informacija
Turinys
Bendra informacija
Straipsnio informacija
Autorius (-iai)
Redaktorius (-iai)
Publikuota
Redaguota
Siūlykite savo nuotrauką