didžiosios anties patelė (kairėje) ir patinas

didžiosios anties patinas

didžiosios antys skrenda

didžiosios antys Anykščiuose Šventojoje

didžiosios anties patelė

didžiosios anties patinas

didžióji ántis (Anas platyrhynchos), žąsinių paukščių (Anseriformes) būrio, antinių (Anatidae) šeimos paukštis. Paplitusi Eurazijoje, Šiaurės Amerikoje, daugelyje Atlanto ir Ramiojo vandenyno salų, mažiau – Afrikoje.

Kūno ilgis apie 60 cm, masė 0,8–2 kilogramai. Patino galva ir kaklas juodai žali, metalo blizgesio, kaklo apačioje – balta apykaklė, pagurklis ir krūtinės priekis kaštoninės spalvos. Nugaros priekis rusvas, likusi jos dalis ir antuodegis juodi, 2–4 vidurinės uodegos plunksnos susisukusios, sparnuose violetiškai mėlynas veidrodėlis. Patelė rusva.

Traukianti rūšis, pavieniai paukščiai žiemoja neužšąlančiuose vandenyse. Minta augalais, bestuburiais, varlėmis.

Lietuvoje dažna mažesniuose ežeruose, upėse, tvenkiniuose, pelkėse, balose. Rudenį (daugiausia spalio pabaigoje) išskrenda, dalis – žiemoja. Parskrenda kovo–balandžio mėnesiais. Lizdą krauna pakrančių krūmuose, nendrynuose, pelkių, nuošalių tvenkinių, nenaudojamų durpynų pakraščiuose. Deda 7–13 žalsvai pilkų kiaušinių.

Medžiojama. Iš didžiosios anties kilo naminė antis (antys).

3102

-antis; -antys