magaznas (arab. machzan, machāzin – prekių sandėlis), atsargnis jav sándėlis, pastatas su grūdų ir sėklų atsargomis bado ir nederliaus atveju.

Magazinai buvo steigiami valstybės valdžios liepimu arba dvarininkų iniciatyva. Atidavę tam tikrą dalį derliaus į magazinus, prireikus žemdirbiai galėjo skolintis iš jų maistui arba sėklai.

Magazinai buvo žinomi dar senovės Graikijoje (Atėnuose, Spartoje) ir senovės Romoje. Nuo 16 a. buvo steigiami Italijos valstybėse, vėliau – Prancūzijoje, Prūsijoje ir kitur, nuo 1722 – Rusijoje. 1761 ir 1762 Rusijos imperijos įstatymai magazinus steigti įpareigojo dvarininkus, vienuolynus ir valstybinių dvarų valdytojus. 19 a. įdiegus valstybės paskolas magazinai Vakarų Europoje išnyko, Rusijoje buvo dar 20 a. pirmaisiais dešimtmečiais.

magazinas Kriūkuose sovietmečiu

Lietuvos Didžiojoje Kunigaikštystėje 18 a. viduryje magazinus pradėjo steigti privatūs dvarai. Po 1795 Rusijos imperijos aneksijos juos pradėta steigti valstybės valdžios liepimu (1796 – valstybinėse žemėse, 1799 – valstybiniuose dvaruose) ir dvarininkų iniciatyva (privačiuose dvaruose). Grūdų normos privačiuose dvaruose buvo nevienodos, valstybinėse žemėse – 1/20 rugių ir 1/25 – miežių metų derliaus. Magazinus prižiūrėjo dvarų ekonomai ir magazinų inspektoriai, atsargas tikrino valdžios siunčiami revizoriai. Grūdus dažnai pasisavindavo dvarininkai, magazinų prižiūrėtojai, pražygiuojanti kariuomenė, dėl to magazinai negelbėjo valstiečių per didžiuosius badmečius (1842, 1847–48, 1867–68). 1861 Kauno gubernijoje buvo daugiau kaip 1170 magazinų. Po 1861 valstiečių reformos jų pradėjo mažėti, dauguma perėjo valsčių pareigūnų žiniai. Per Vokietijos okupaciją (1915–18) nustoti naudoti pagal paskirtį. Kriūkuose yra išlikęs 19 a. viduryje statytas dviaukštis mūrinis magazino pastatas.

magazinas Kriūkuose (2020)

-javų sandėlis; -grūdų sandėlis; -sandėlis

Papildoma informacija
Turinys
Bendra informacija
Straipsnio informacija
Autorius (-iai)
Redaktorius (-iai)
Publikuota
Redaguota
Siūlykite savo nuotrauką