virgininio oposumo patelė su jaunikliais

oposumniai (Didelphidae), sterblinių (Marsupialia) žinduolių šeima. 15 genčių, 61 rūšis. Paplitę Amerikoje nuo Kanados pietinės dalies iki Argentinos.

Kūno masė 25 g–5 kg, ilgis 8–55 cm. Snukutis ilgas, smailus, su ūsais. Plaukai dažniausiai trumpi, švelnūs. Uodega iki 50 cm ilgio, kabi, vienų ji plika, žvynuota, kitų – apaugusi plaukais. Ausys plikos, judrios. Dažniausiai rausvi ir pilki.

Gyvena medžiuose, tarp krūmų, kai kurie prie vandens telkinių, pavieniui. Drėgnuoju periodu, gelbėdamiesi nuo potvynio, apsistoja medžiuose. Aktyvūs prieblandoje ir naktį.

Polifagai arba vabzdžiaėdžiai. Nėštumas trunka 12–14 dienų. Jaunikliai atvedami menkai išsivystę. Vaikus nešioja dažniausiai sterblėje.

Šiaurės Amerikoje dažniausi yra šiaurinis oposumas (Didelphis marsupialis) ir virgininis oposumas (Didelphis virginiana). Virgininis oposumas – didžiausias Amerikos sterblinis. Masė 2–5 kg. Veiklus naktį, gyvena ant žemės, gerai laipioja ir plaukia. Veda iki 18 jauniklių. Išgyvena tik pirmieji, spėję prisitvirtinti sterblėje prie 13 spenelių. Paūgėję jaunikliai nešiojami ant nugaros. Pakliuvęs į pavojų, net keletą valandų gali išbūti nejudėdamas, apsimetęs negyvu.

Pietų Amerikoje sutinkamas vandeninis oposumas (Chironectes minimus), vienintelis iš sterblinių gerai prisitaikęs gyventi vandenyje.

Nykštukinis pelinis oposumas (Marmosa murina) jauniklius nešiojasi ant kūno.

Kai kurių rūšių oposumai medžiojami kailiui ir mėsai.

virgininis oposumas

2005

-oposumas