páltusai, rombinių plekšnių (Bothidae) ir plekšninių (Pleuronectidae) šeimų žuvų grupė. Priklauso kairiaakių paltusų (Hippoglossina), strėliadančių paltusų (Atheresthes), paprastųjų paltusų (Hippoglossus), juodųjų paltusų (Reinhardtius) ir paltusų verasperių (Verasper) gentims. 9 rūšys. Paplitę Atlanto ir Ramiojo vandenyno šiaurinėje dalyje. Kūnas pailgesnis negu kitų plekšninių, kaukolė ne tokia asimetriška. Dideli. Atlantinis paltusas (Hippoglossus hippoglossus) užauga iki 5 m ilgio, 300 kg masės, juodasis paltusas (Reinhardtius hippoglossoides) – iki 1,2 m ilgio ir 45 kg masės. Paltusai gyvena ant dugno, iki 1600 m gylyje. Vislumas 1–3,5 mln. ikrų. Plėšrūs, minta kitomis žuvimis, krabais. Verslo objektas. Žvejojami dėl skanios žuvienos.

atlantinis paltusas