mažoji panda

pándos (Ailurinae), plėšriųjų (Carnivora) būrio, meškėninių (Procyonidae) šeimos žinduolių pošeimis. 1 rūšis – mažoji panda (Ailurus fulgens). Aprašyta 1827, bet sistematika dar nenusistovėjusi. Paplitusi Nepalo, Birmos, Pietų Kinijos kalnuotų vietovių bambukų miškuose. Kūno ilgis 50–60 cm, uodegos – 30–50 cm, masė 3–5 kg. Ausys didelės apskritos. Kailis rausvas tankus, plaukas ilgas. Veidinė dalis šviesi, uodega žieduota. Individualus gyvenamasis plotas apie 1–3,5 km2. Aktyviausia vidurdienį ir temstant. Gerai laipioja medžiais. Slepiasi medžių lajoje, drevėse. Maitinasi dažniausiai ant žemės bambukų lapais, ūgliais, nukritusiais vaisiais, šaknelėmis, gyvūniniu maistu. Nėštumas 134 d., veda 1–4 jauniklius, jais rūpinasi tik patelė. Dažnai laikomos zoologijos soduose. Nykstantis žinduolis, manoma, laisvėje išlikę apie 2,5 tūkst. individų.

mažoji panda

2005

-panda