actargštis rūgmas, etanolio ar angliavandenių bioologinė oksidacija iki acto rūgšties. Sukelia acto rūgšties Acetobacter ir Gluconobacter genčių obligatinės aerobinės bakterijos, randamos iki 11 % etanolio turinčiuose gėrimuose, ant drėgnų vaisių, uogų, rauginamų daržovių paviršių. Bakterijos alkoholį oksiduoja alkoholdehidrogenazės fermentu. Reakcijų metu susidarančius junginius ir išsiskyrusią energiją suvartoja bakterijos; acto rūgštis išskiriama į aplinką arba (Acetobacter aceti, Acetobacter pasteurianum bakterijų) toliau oksiduojama iki anglies dioksido ir vandens.
2257
Citata
Nors buvo dedamos visos pastangos laikytis citavimo stiliaus taisyklių, gali pasitaikyti tam tikrų neatitikimų. Jei turite klausimų, prašome vadovautis atitinkamu stiliaus vadovu arba kitais šaltiniais.