amilãzės (gr. amylon – krakmolas), hidrolazių klasės fermentai, katalizuojantys α‑1,4‑glikozidinių ryšių hidrolizę oligosachariduose ir polisachariduose (krakmole, glikogene, dekstrinuose). Skiriasi savo struktūra, veikimu ir paplitimu. Pagal poveikį substratui skiriamos α, β ir γ amilazės. α amilazė (endoamilazė) skaido glikozidinius ryšius molekulės viduje, jos veikiami susidaro dekstrinai, maltozė ir nedidelis kiekis gliukozės; α amilazės randama gyvūnų seilėse, kasos sekrete, augaluose. β amilazė (egzoamilazė) skaido polisacharidus iki maltozės ir didelės molekulinės masės dekstrinų; yra augalų sėklose. γ amilazė (egzoamilazė) katalizuoja gliukozės ir dekstrinų susidarymą; randama kepenyse, augaluose. Amilazės naudojamos duonos, spirito pramonėje, gliukozės gamyboje.
626
Citata
Nors buvo dedamos visos pastangos laikytis citavimo stiliaus taisyklių, gali pasitaikyti tam tikrų neatitikimų. Jei turite klausimų, prašome vadovautis atitinkamu stiliaus vadovu arba kitais šaltiniais.