breñdis (angl. brandy), stiprus alkoholinis gėrimas iš vaisių ar uogų. Būna žaliavai būdingo aromato. Turi 38–45 % etilo alkoholio. Brendžio rūšys paprastai vadinamos pagal žaliavos kilmę (vynuogių brendis, vyšnių brendis, slyvų brendis), kai kada ir kitaip (pvz., Prancūzijoje obuolių brendis vadinamas kalvadosu, Cognaco provincijoje pagamintas vynuogių brendis – konjaku). Gaminamas taip: specialių rasių mielėmis suraugintos vaisių ir uogų sultys distiliuojamos, distiliatas (vaisių ar uogų spiritas) kelerius metus laikomas ąžuolinėse statinėse arba emaliuotuose rezervuaruose, į kuriuos pridėta ąžuolinių trinkelių, lentelių, drožlių. Lietuvoje iš atvežtinės žaliavos (vynuogių) brendį gamina bendrovės Alita (nuo 1995) ir Anykščių vynas (nuo 1996). Iš vietinės žaliavos (obuolių) Anykščių vynas 8–10 dešimtmetyje gamino kalvadosą.

Papildoma informacija
Turinys
Bendra informacija
Straipsnio informacija
Autorius (-iai)
Redaktorius (-iai)
Publikuota
Redaguota
Siūlykite savo nuotrauką