cenoanabiòzė (gr. koinos – bendras + anabiōsis – atgijimas), organizmo gyvybinių procesų slopinimas kitų organizmų gaminamomis medžiagomis. Cenoanabiozės rūšys – acidocenoanabiozė ir alkoholcenoanabiozė. Acidocenoanabiozė: nepageidautinų mikroorganizmų veiklą slopina pieno rūgšties bakterijų gaminama pieno rūgštis. Kaupiantis pieno rūgščiai silpnėja mikroorganizmų (puvimo, sviesto rūgšties bakterijų) veikla. Naudojama arbūzams, aguročiams, patisonams, česnakams, agurkams, pomidorams, dumplūnėms, kopūstams ir obuoliams raugti. Kopūstai įrūgsta susikaupus 0,5 %, agurkai – 0,7 % pieno rūgšties; jei pieno rūgšties koncentracija >1–2 %, pačios pieno rūgšties bakterijų veikla sulėtėja ir rūgimas nutrūksta. Alkoholcenoanabiozė: nepageidautinų mikroorganizmų veikla slopinama etanoliu, kurį gamina vyno mielės, skaidydamos cukrų; taip gaminamas vynas.
1449
-acidocenoanabiozė; -alkoholcenoanabiozė
Citata
Nors buvo dedamos visos pastangos laikytis citavimo stiliaus taisyklių, gali pasitaikyti tam tikrų neatitikimų. Jei turite klausimų, prašome vadovautis atitinkamu stiliaus vadovu arba kitais šaltiniais.