dekarbokslinimas (de… + karboksilinimas), reakcija, kai kaitinant karboksirūgštis (t. p. ir aminorūgštis) arba jų druskas su rūgštiniais ar baziniais katalizatoriais nuo karboksigrupės atskyla anglies dioksidas (CO2). Organizme dekarboksilinimą katalizuoja fermentas dekarboksilazė. Dekarboksilinimas vyksta, kai nutrūkus σ‑ryšiui tarp aminorūgšties α‑anglies atomo ir karboksigrupės susidaro biogeniniai aminai: \( \text{H}_3\overset{+}{\text{N}} - \text{RCH} - \text{COO}^- \xrightarrow{\text{dekarboksilazė}} \text{R} - \text{CH}_2 - \text{NH}_2 + \text{CO}_2 \). Vykstant dekarboksilinimo reakcijai organizme angliavandenių ir riebalų apykaitos tarpiniai skilimo produktai sudega iki CO2 ir vandens, iš aminorūgščių sintetinasi biologiškai aktyvūs aminai (pvz., histaminas, serotoninas, tiraminas), išsiskiria energija. Naudojamas organiniams junginiams sintetinti laboratorijose ir pramonėje.
836
Citata
Nors buvo dedamos visos pastangos laikytis citavimo stiliaus taisyklių, gali pasitaikyti tam tikrų neatitikimų. Jei turite klausimų, prašome vadovautis atitinkamu stiliaus vadovu arba kitais šaltiniais.