glikoprotenai (gr. glykys – saldus + prōtos – pirmas), sudėtiniai baltymai, turintys kovalentiniu ryšiu prisijungusių oligosacharidų fragmentų. Glikoproteinai yra augaluose, gyvūnuose, nėra bakterijose (išskyrus Halobacterium). Glikoproteinų baltyminė dalis sintetinama šiurkščiajame endoplazminiame tinkle, vėliau baltymas modifikuojamas – prie jo N‑glikozidiniu ryšiu ar O‑glikozidiniu ryšiu prijungiamas heterooligosacharidas. Ląstelėje susidarę glikoproteinai yra organoidų, membranų sudėtinė dalis arba jie sekretuojami į organizmo skysčius. Glikoproteinais yra kai kurie fermentai, hormonai, beveik visi kraujo plazmos baltymai (ceruloplazminas, haptoglobinas, transferinas, antikūnai, komplemento baltymai ir kiti), kraujo grupę lemiantys eritrocito ar gleivių baltymai. Membranų glikoproteinai – integraliniai baltymai – jonų siurbliai, kanalai, permeazės ir kiti; glikoproteinai su gangliozidais sudaro receptorius. Glikoproteinams priklauso keli tūkstančiai baltymų, kurie skiriasi heterooligosacharido dydžiu ir kiekiu. Gleivių baltymuose angliavandeninė dalis nedidelė – disacharidas sudaro 1–4 % masės; kituose glikoproteinuose ši dalis susideda iš 15 ar mažiau monosacharidų, sudaro iki 30 % baltymo masės (eritrocito membranos baltymo glikoforino angliavandeninė dalis sudaro 60 % masės). Heterooligosacharidų (jie dažniausiai šakotos struktūros) sudėtyje yra daug manozės, kitų heksozių, heksozaminų, jų N‑acetilintų darinių, L‑fukozės ir būtinai – sialo rūgščių. Glikoproteinai, kuriuose daug angliavandenių (iki 85–95 % masės), vadinami proteoglikanais (jų angliavandeniai yra glikozaminoglikanai).
2519
Citata
Nors buvo dedamos visos pastangos laikytis citavimo stiliaus taisyklių, gali pasitaikyti tam tikrų neatitikimų. Jei turite klausimų, prašome vadovautis atitinkamu stiliaus vadovu arba kitais šaltiniais.