pastovaus tūrio kalorimetras
kalorimètras (kalori… + gr. metron – matas), prietaisas kurio nors fizikinio, cheminio ar biologinio vyksmo metu išsiskyrusios arba sugertos šilumos kiekiui matuoti. Pagal konstrukciją ir matavimo metodą skiriami skystiniai ir masyvieji, įprastiniai ir skirtuminiai (dvigubieji). Yra pastovaus tūrio, pastovaus slėgio, izoterminiai filtravimo kalorimetrai, rentgeno spinduliuotės mikrokalorimetrai, jonizaciniai kalorimetrai. Paprasčiausią kalorimetrą sudaro termometras, sujungtas su izoliuotu indu. Šilumos kiekis, išsiskyręs, pvz., per egzoterminę cheminę reakciją, vykstančią inde, nustatomas pagal temperatūros pokytį. Įvairių fizikinių ir cheminių vyksmų šiluminių efektų (dažniausiai išsiskyrusio šilumos kiekio), t. p. kūnų šiluminės talpos, fazinio virsmo šilumos (pvz., garavimo šilumos) matavimas kalorimetru vadinamas kalorimetrija. Matuojama plačiame temperatūros ir slėgio intervale.
Citata
Nors buvo dedamos visos pastangos laikytis citavimo stiliaus taisyklių, gali pasitaikyti tam tikrų neatitikimų. Jei turite klausimų, prašome vadovautis atitinkamu stiliaus vadovu arba kitais šaltiniais.