krioskopija
krioskòpija (gr. kryos – šaltis + skopeō – žiūriu, stebiu), fizikocheminės analizės metodas. Grindžiama tirpalo ir grynojo tirpiklio užšalimo temperatūrų palyginimu. Praskiesto tirpalo stingimo temperatūros nuokrytį ∆T ir medžiagos, ištirpintos 1000 g tirpiklio, molių skaičių n sieja lygtis: arba ∆T = n·Kkr.; čia R – universalioji dujų konstanta, T0 – grynojo tirpiklio užšalimo temperatūra, λlyd. – grynojo tirpiklio lydymosi šiluma, Kkr. – krioskopinė konstanta. Krioskopija taikoma ištirpintos medžiagos molekulinei masei, silpnų elektrolitų disociacijos laipsniui, aktyvumo, reakcijos pusiausvyros konstantoms nustatyti, organinių medžiagų grynumui tirti.
Krioskopiją 1882–88 sukūrėF.-M. Raoult’is.