kumarinas
kumarinas
kumarnas (pranc. coumarine), 1‑benzpiran‑2‑ònas, OC9H6(=O), heterociklinis deguonies junginys, laktonas. Bespalviai šviežio šieno kvapo kartoki kristalai. Molekulinė masė 146,14. Lydymosi temperatūra 70 °C, virimo temperatūra 291 °C. Blogai tirpsta vandenyje, gerai – etanolyje, dietileteryje, eteriniuose aliejuose, karštame vandenyje. Hidroksidų tirpaluose virsta Z‑2‑hidroksicinamono rūgšties druska, lydomas su hidroksidais – acto ir salicilo rūgščių druskomis. Redukuojant kumariną etanolio tirpale susidaro 3‑(2‑hidroksifenil)propanolis, hidrinant – 2‑hidroksihidrocinamono (3‑(2‑hidroksifenil)propano) rūgštis arba dihidrokumaronas.
Prie heterociklinio žiedo dvigubojo ryšio prisijungia NaHSO3, šviesoje dimerizuojasi iki dikumarino. Randamas apie 70 augalų (barkūne, stumbražolėje, krunėje, gardunytėje), kumarino yra levandų eteriniame aliejuje. Gaunamas salicilo aldehidą kondensuojant su acetanhidridu, akrilo rūgščiai reaguojant su fenoliu. Naudojamas parfumerijoje, kosmetikoje, muilui, tabakui aromatizuoti, kaip nikeliavimo elektrolitų priedas (blizgodaris). Uždraustas naudoti maisto pramonėje.