kumýsas (< tiurk.), kumelės (rečiau asilės, karvės, kupranugarės) rauginto pieno gėrimas. Turi 2–2,5 % baltymų, 1,2 % riebalų, 3,5–4,8 % angliavandenių, B grupės ir kitų vitaminų, fosforo, kalcio, 1–3 % alkoholio. Daug kumyso gaminama Azijoje ir Pietų Amerikoje. Gamybos pagrindas – raugas, turintis pieno rūgšties bakterijų ir spiritą gaminančių mielių. Gerina virškinimo, širdies ir kraujagyslių, nervų sistemos, virškinimo ir kitų organų darbą, medžiagų apykaitą, aktyvina fiziologinius ir biocheminius procesus. Kumysu gydomos kai kurios tuberkuliozės formos, šlapimo takų ir ginekologinės ligos.
Citata
Nors buvo dedamos visos pastangos laikytis citavimo stiliaus taisyklių, gali pasitaikyti tam tikrų neatitikimų. Jei turite klausimų, prašome vadovautis atitinkamu stiliaus vadovu arba kitais šaltiniais.