laktalbumnas (lot. lac, kilm. lactis – pienas + albuminai), pieno baltymas. Laktalbuminas yra laktalbuminų-lizocimų šeimos kalcio katijonus (Ca2+) prijungiantis baltymas, randamas visų gyvūnų piene. Susideda iš vienos peptidinės grandinės. Molekulinė masė 16 300. Tirpsta vandenyje ir vandeniniuose druskų tirpaluose. Laktalbuminas yra nekatalitinis reguliuojamasis baltymas, padeda laktozės sintazei pernešti galaktozės liekaną nuo uridindifosfato galaktozės D‑gliukozei. Maistingumo požiūriu visavertis baltymas – jame yra beveik visų aminorūgščių. Karvės piene laktalbuminas sudaro 2,4 % visų baltymų.
Citata
Nors buvo dedamos visos pastangos laikytis citavimo stiliaus taisyklių, gali pasitaikyti tam tikrų neatitikimų. Jei turite klausimų, prašome vadovautis atitinkamu stiliaus vadovu arba kitais šaltiniais.