α‑laktozė
laktòzė (lot. lac, kilm. lactis – pienas), 4‑O‑β‑D‑galaktopiranozil‑D‑gliukòzė, peno cùkrus, C12H22O11, redukuojantysis disacharidas. Susideda iš β‑D‑galaktopiranozės ir D‑gliukozės liekanų. Bespalviai saldūs kristalai. Molekulinė masė 342,31. Yra 2 anomerai: α‑laktozė ir β‑laktozė. Lydymosi temperatūra 202 °C (monohidrato) ir 252 °C. Optiškai aktyvi. Vandenyje tirpsta daug blogiau už kitus disacharidus. Tirpalams būdinga mutarotacija. Rūgštinės arba fermentinės hidrolizės metu virsta D‑galaktoze ir D‑gliukoze, veikiama šarmų – α‑D‑izosacharino rūgštimi, kaitinama – D‑galaktozės ir D‑gliukozės 1,6‑anhidrodariniais.
Vykstant pienarūgščiam, sviestarūgščiam ir alkoholiniam rūgimui iš laktozės susidaro pieno, sviesto rūgštys ir etanolis. Laktozė reaguoja su fenilhidrazinu, redukuoja Fehlingo reagentą. Randama žinduolių, išskyrus banginių, piene: motinos 5,5–8,4 %, karvės – 4,5–5,5 %, avies – 4,5 %, kumelės – 4,3–7,6 %. Gaunama iš varškės, išrūgų. Naudojama kefyrui, kumysui gaminti, medicinoje, bakteriologijoje.
Citata
Nors buvo dedamos visos pastangos laikytis citavimo stiliaus taisyklių, gali pasitaikyti tam tikrų neatitikimų. Jei turite klausimų, prašome vadovautis atitinkamu stiliaus vadovu arba kitais šaltiniais.