majonèzas (pranc. mayonnaise), šaltas baltasis padažas – grietinės tirštumo riebalų ir vandens emulsija. Turi nesočiųjų riebalų rūgščių. Majonezą žmogaus organizmas gerai pasisavina. Energinė vertė priklauso nuo riebumo; dažniausiai 2200–2500 kJ/100 g. Gaminamas iš rafinuoto aliejaus (jo dažniausiai 50–80 %), kiaušinių trynių (arba kiaušinių miltelių), acto, valgomosios druskos, cukraus, prieskonių, emulsiklių, dažnai dedama įvairių priedų (pomidorų tyrės, krapų, krienų, kmynų, garstyčių ir kitų). Tinka patiekalams gardinti.

Papildoma informacija
Turinys
Bendra informacija
Straipsnio informacija
Autorius (-iai)
Redaktorius (-iai)
Publikuota
Redaguota
Siūlykite savo nuotrauką