manitolis
D‑manitolis
manitòlis, mantas, 1,2,3,4,5,6‑heksanheksanòlis, CH2OH(CHOH)4CH2OH, šešiahidroksilinis alkoholis, heksitolis. Gamtoje randamas D‑manitolis – bespalviai saldūs kristalai. Molekulinė masė 182,17. Lydymosi temperatūra 167–170 °C. Optiškai aktyvus. Gerai tirpsta vandenyje, aniline, blogai – etanolyje, netirpsta dietileteryje. Randamas rudadumbliuose, grybuose, samanose, alyvų ir jazminų lapuose, ruginėje duonoje, kai kurių augalų sultyse. Išskiriamas iš dumblių, gaunamas redukuojant manozę, fruktozę arba gliukozę. Naudojamas kaip vaistas (diuretikas) ir maisto priedas (saldiklis E 421), kosmetikoje, manitolio ir azoto rūgšties esteris – kaip sprogstamoji medžiaga.
1507