α‑D‑manopiranozė

manòzė, D‑manòzė, C6H12O6, monosacharidas, aldoheksozė. Bespalviai, saldūs kristalai. Molekulinė masė 180,16. α ir β anomerų lydymosi temperatūra 133–140 °C. Optiškai aktyvi. Gerai tirpsta vandenyje, blogai – etanolyje. Tirpalams būdinga mutarotacija. Redukuojama virsta manitoliu, oksiduojama – manono rūgštimi HOOC(CHOH)5H. Manozė reaguoja su fenilhidrazinu. Išskiriama iš polisacharido manano hidrolizės produktų. Laisva randama apelsinų žievėje. Augaluose randami polisacharidai mananai sudaryti iš manozės liekanų. Įvairių junginių sudėtyje (kaip struktūros fragmentas) randama bakterijose, gyvūnuose.

1507

Papildoma informacija
Turinys
Bendra informacija
Straipsnio informacija
Autorius (-iai)
Redaktorius (-iai)
Publikuota
Redaguota
Siūlykite savo nuotrauką