mėsõs mltai, gyvūninės kilmės pašaras. Gaminami iš skerdenos atliekų arba menkavertės skerdenos ir kai kurių subproduktų. Mėsos miltai yra geltonai pilkos arba rudos spalvos. Kokybė priklauso nuo drėgmės, riebalų, mineralinių medžiagų ir baltymų. Būna 2 rūšių. Turi 54–64 % baltymų, 14–20 % riebalų, 11–14 % mineralinių medžiagų. 1 kg 10 % drėgnio mėsos miltų turi 18,64 MJ apykaitos energijos, 516 g baltymų, 61 g kalcio, 31 g fosforo. Baltymingas, daug nepakeičiamųjų aminorūgščių (ypač lizino) turintis pašaras. Mėsos miltai turi riebalų, todėl ilgiau laikomi sandėliuose gali apkarsti. Vartojami kiaulėms (rečiau galvijams) šerti, paukščiams lesinti. Kiaulėms mėsos miltų duodami (sudaro 10–15 % viso raciono maistingumo) sumaišyti su koncentruotaisiais pašarais. Į paukščių lesalą mėsos miltų dedama tiek, kad pakaktų baltymų. Mėsos miltai įeina į kombinuotųjų pašarų sudėtį (sudaro iki 10 % jų masės). Nuo 2001 Europos Sąjungos šalyse mėsos miltai nevartojami.

2499

Papildoma informacija
Turinys
Bendra informacija
Straipsnio informacija
Autorius (-iai)
Redaktorius (-iai)
Publikuota
Redaguota
Siūlykite savo nuotrauką