mótinos penas, maitinančios moters pieno liaukų sekretas. Tai geriausias naujagimio ir kūdikio maistas, kuris patenkina visus kūdikio mitybos poreikius, skatina jo augimą ir fizinį vystymąsi. Jau nėštumo antroje pusėje pieno liaukos pradeda gaminti priešpienį (jis tirštesnis, gelsvas, riebesnis ir kaloringesnis negu motinos pienas, jame yra daugiau imunoglobulinų, ypač IgA klasės) ir gamina dar kelias pirmąsias dienas po gimdymo. Vėliau pradeda gamintis vadinamasis tarpinis pienas, kuris yra ne toks tirštas, jo gaminasi daugiau, gausėja vandenyje tirpstančių vitaminų, mažėja imunoglobulinų. Dar po kelių dienų (2–3 naujagimio gyvenimo savaitę) pradeda gamintis subrendęs pienas, kurio kaloringumas yra apie 75 kcal/100 ml, vandens dalis jame santykinai didesnė negu ankstesnio pieno, riebalų kiekis įvairus: pradėjus žįsti skiriasi liesesnis, vėliau – 3–5 kartus daugiau riebalų turintis pienas. Dienos metu pieno sudėtis keičiasi. Motinos pienas visada šiltas, šviežias, sterilus, kaloringas, lengvai virškinamas, jame yra daug antikūnų, saugančių nuo infekcinių ligų, t. p. biologiškai aktyvių medžiagų, kurios stabdo bakterijų ir virusų dauginimąsi, stiprina kūdikio imuninę sistemą. Krūties pienu maitinami kūdikiai yra atsparesni ligoms, jiems rečiau pasitaiko alerginių reakcijų. Motinos piene esantis bifidogeninis faktorius skatina bakterijų Lactobacillus bifidus dauginimąsi naujagimio žarnyne ir mažina viduriavimo pavojų. Be to, žindymas yra motinos ir vaiko bendravimo pagrindas, teigiamų emocijų šaltinis, nes atsiranda glaudus tarpusavio ryšys. Sveikai žindyvei per parą pasigamina 1–1,5 l pieno. Antrąjį mėnesį jo gali natūraliai sumažėti, bet tęsiant žindymą jo kiekis po 1,5–2 savaičių atsikuria. Pagrindinė pieno ankstyvo sumažėjimo priežastis yra žindymo taisyklių nežinojimas ar nepaisymas, įtakos turi ir genetiniai veiksniai.

2022

Papildoma informacija
Turinys
Bendra informacija
Straipsnio informacija
Autorius (-iai)
Redaktorius (-iai)
Publikuota
Redaguota
Siūlykite savo nuotrauką