peptdai (gr. peptos – suvirškintas), organiniai junginiai, susidarę iš α‑aminorūgščių liekanų, susijungusių peptidiniais ryšiais, t. y. vienos aminorūgšties aminogrupė susijungusi su kitos aminorūgšties karboksigrupe. Bespalviai. Vandenyje, rūgščių, šarmų tirpaluose tirpsta gerai, organiniuose tirpikliuose – blogai. Peptidai skirstomi į oligopeptidus (molekulę sudaro iki 10 aminorūgščių liekanų) ir polipeptidus (molekulę sudaro 10–100 aminorūgščių liekanų). Peptidai, kurių molekulinė masė ne mažesnė kaip 10 kDa (kilodaltonų; daugiau kaip 100 aminorūgščių liekanų), priskiriami baltymams. Peptidai, skirtingai negu baltymai, lengvai praeina pro biologines membranas. Peptidai yra visuose gyvuose organizmuose, atlieka įvairias funkcijas. Peptidai yra daugelis antibiotikų (pvz., gramicidinas, valinomicinas, polimiksinai, aktinomicinai), hormonų (pvz., insulinas, vazopresinas, oksitocinas) ir toksinų (pvz., viskotoksinas).
-polipeptidas; -polipeptidai
3060
Citata
Nors buvo dedamos visos pastangos laikytis citavimo stiliaus taisyklių, gali pasitaikyti tam tikrų neatitikimų. Jei turite klausimų, prašome vadovautis atitinkamu stiliaus vadovu arba kitais šaltiniais.