plokštainis su padažu

plokštanis, kùgelis, tarkuotų bulvių kepinys. Į tarkius beriama druskos, susmulkintų svogūnų, kartais įmaišoma spirgų, pipirų, lauro lapelių. Kai kur užplikoma pienu. Plokštainis kepamas dažniausiai keptuvėje, skardoje, Suvalkijoje – dar ir storasieniame ketaus puode, storesnis – su šviežia arba rūkyta mėsa. Valgoma su riebiu spirgintų lašinių ir grietinės padažu, grietine, saldžiu arba rūgusiu pienu, varške, bruknių uogiene. Lietuvoje kepamas nuo 19 a. pabaigos; iš pradžių buvo svečių, vėliau – kasdieninis valgis. 20 a. dažniau buvo kepamas žiemą, kai kasdien kuriama krosnis.

plokštainis

Papildoma informacija
Turinys
Bendra informacija
Straipsnio informacija
Autorius (-iai)
Redaktorius (-iai)
Publikuota
Redaguota
Siūlykite savo nuotrauką