prešpienis, moters pieno liaukų sekretas. Išsiskiria per pirmąsias 3–5 dienas po gimdymo (šiek tiek priešpienio gali atsirasti ir antroje nėštumo pusėje). Priešpienis yra tirštas, lipnus, gelsvas, specifinio kvapo skystis. Šiek tiek skiriasi nuo subrendusio motinos pieno: jame daugiau baltymų, riebalų, mineralinių medžiagų, mažiau angliavandenių. Labai kaloringas. Priešpienyje daug biologiškai aktyvių medžiagų: imunoglobulinų, fermentų, hormonų, vitaminų (ypač A, C, E), didinančių organizmo atsparumą, saugančių naujagimį nuo viduriavimo ir ligų. Priešpienio maisto medžiagų (ypač baltymų ir riebalų) sudėtis labai panaši į naujagimio kraujo serumo ir audinių sudėtį, todėl naujagimio žarnynas lengvai šias medžiagas pasisavina, geriau prisitaiko prie gyvenimo ne gimdoje sąlygų.

Papildoma informacija
Turinys
Bendra informacija
Straipsnio informacija
Autorius (-iai)
Redaktorius (-iai)
Publikuota
Redaguota
Siūlykite savo nuotrauką