tartrãtai (lot. tartarum – vyno akmuo), vyno rūgšties HOOC–(CHOH)2–COOH druskos ir esteriai. Praktinę rekšmę turi druskos, šarminių metalų tartratai gerai tirpsta vandenyje. Tartratai gaunami vyno rūgštimi veikiant įvairias druskas, pvz., karbonatus. Kalio hidrotartratas, vadinamas vyno akmuo, iškrinta nuosėdų pavidalu rauginant vynuogių sultis. Šias nuosėdas paveikęs sieros rūgštimi 1769 C. W. Scheele pagamino D‑vyno rūgštį. Tartratai naudojami cheminėje analizėje (aldehidams ir monosacharidams nustatyti), galvanoplastikoje, medicinoje, tekstilėje (kaip kandikai), maisto pramonėje.

Papildoma informacija
Turinys
Bendra informacija
Straipsnio informacija
Autorius (-iai)
Redaktorius (-iai)
Publikuota
Redaguota
Siūlykite savo nuotrauką