vskis (angl. whisky), stiprus alkoholinis gėrimas, pagamintas iš maistinių grūdų distiliato. Būna 40–50 % (tūrio) stiprio, šviesiai rudos spalvos, charakteringo kvapo, šiek tiek deginančio skonio. Skirstomas pagal žaliavą – salyklinis, grūdinis (miežių, rugių, kukurūzų, kviečių) ir maišytasis, pagal kilmę – škotiškasis, airiškasis, kanadietiškasis, amerikietiškasis viskis. Gaminamas taip: iš malto miežių salyklo (arba miltų), šilto vandens ir mielių įmaišyta misa surauginama, raugalas 2 arba 3 kartus distiliuojamas. Gaunamas bespalvis 60–80 % (tūrio) stiprio viskio spiritas, kuriame lieka daug priemaišų (aukštesniųjų alkoholių, organinių rūgščių, esterių ir kita). Viskio spiritas išpilstomas į naujas liepsna išdegintas arba vynui, brendžiui brandinti naudotas ąžuolines statines ir laikomas >3 metus. Brandinamame viskio spirite vyksta sudėtingi cheminiai ir biocheminiai procesai, jis nusidažo geltonai ruda (nuo ąžuolo medienos taninų) spalva ir įgauna būdingą skonį ir kvapą. Subrandintas gėrimas prireikus skiedžiamas vandeniu iki reikiamo stiprio ir išpilstomas į butelius. Škotiškasis viskis turi būdingą kvapą, kurį suteikia durpių dūmais džiovintas salyklas. Daugiausia gaminamas maišytasis (iš kelių ar net keliasdešimt skirtingų viskio rūšių) – toks viskis yra švelnesnio skonio ir subtilesnio kvapo. Viskio spiritas dažniausiai brandinamas senose statinėse. Airiškasis viskis yra švelnesnio negu škotiškasis skonio, be dūmų kvapo (salyklas džiovinamas karšto oro srove). Dažniausiai būna maišytasis (iš 2–5 įvairių rūšių salyklinio ir grūdinio viskio). Gaminamas trigubos distiliacijos būdu. Kanadietiškasis viskis yra šviesesnis, švelnesnio skonio ir kvapo negu škotiškasis ir airiškasis viskis, dažniausiai maišytasis, bet jame turi vyrauti rugių spiritas (jo dažniausiai daugiau kaip 51 %). Į kanadietiškąjį viskį dažnai pridedama įvairių priedų (chereso, vaisių sulčių). Amerikietiškasis viskis – grūdinis (kukurūzų, rugių, kviečių; pagrindiniai grūdai turi sudaryti daugiau kaip 51 %), salyklinis, maišytasis. Populiariausias amerikietiškasis viskis – burbonas gaminamas iš kukurūzų spirito, brandinamas daugiau kaip 4 metus naujose liepsna išdegintose ąžuolinėse statinėse. Viskis geriamas grynas, kartais šiek tiek praskiestas vandeniu, su ledu, tinka kokteiliams. Jis ypač populiarus Didžiojoje Britanijoje, Airijoje, Jungtinėse Amerikos Valstijose, Kanadoje. Savoms reikmėms (kaip vaistą) viskį Airijoje imta gaminti apie 10 a., Škotijoje – apie 12 a., bet tik 19 a. viskio gamyba legalizuota, nusistovėjo viskio gamybos technologija ir rūšys.

Papildoma informacija
Turinys
Bendra informacija
Straipsnio informacija
Autorius (-iai)
Redaktorius (-iai)
Publikuota
Redaguota
Siūlykite savo nuotrauką