agronominė mikrobiologija

agronòminė mikrobiològija, mikrobiologijos šaka. Tiria dirvožemio, organinių trąšų, kultūrinių augalų šaknų ir antžeminių dalių mikroorganizmus, neparazitinių mikroorganizmų naudojimą žemdirbystėje, augalininkystėje, augalinių produktų pirminiam perdirbimui, užterštų vietų biologinės pusiausvyros atstatymui. Svarbiausia agronominės mikrobiologijos sritis – dirvožemio mikrobiologija, tirianti dirvožemio mikroorganizmų rūšinę sudėtį, gausumą, paplitimą, aktyvumą, ekologiją, tarpusavio sąveiką, jų sukeliamus organinių junginių kitimus. Atsirado 19 a. pabaigoje. Agronominės mikrobiologijos pradininkas – rusų mikrobiologas S. Vinogradskis.

Lietuvoje

Lietuvoje agronominės mikrobiologijos tyrimai daromi Lietuvos agrarinių ir miškų mokslų centro Žemdirbystės ir Sodininkystės ir daržininkystės institutuose, Gamtos tyrimų centro Botanikos ir Ekologijos institutuose, Vytauto Didžiojo universiteto Švietimo akademijoje, Žemės ūkio akademijoje ir Vytauto Didžiojo universiteto Kauno botanikos sode.

512

Papildoma informacija
Turinys
Bendra informacija
Straipsnio informacija
Autorius (-iai)
Redaktorius (-iai)
Publikuota
Redaguota
Siūlykite savo nuotrauką