alosterinė reguliacija

alostèrinė reguliãcija (gr. allos – kitas, kitoks + stereos – erdvinis), baltymų veiklos reguliavimas, prisijungiant arba atskylant specifiniams reguliatoriams. Medžiagų apykaitos reakcijų greitis yra reguliuojamas mažėjant arba didėjant alosterinių (reguliacinių) fermentų aktyvumui. Šių fermentų molekulių paviršiuje yra alosteriniai centrai, kuriuose jungiasi specifiniai reguliatoriai, keičiantys fermentų aktyvumą. Specifiniais reguliatoriais būna nukleotidai (AMP, ATP), aminorūgštys ir kiti mažos molekulinės masės junginiai. Alosterinė reguliacija dažniausiai vyksta grįžtamojo ryšio principu, kai galutinis produktas mažina fermento, katalizuojančio šio proceso pirmąją reakciją, aktyvumą. Baltymų, sudarytų iš subvienetų ir turinčių kelis aktyvius centrus, alosterinė reguliacija vyksta kooperatiniu principu. Prisijungus vienai substrato molekulei arba alosteriniam efektoriui pasikeičia gretimo subvieneto konformacija ir kita substrato molekulė gali lengviau (teigiamas kooperatinis efektas) arba sunkiau (neigiamas) prisijungti prie baltymo molekulės. Teigiamas kooperatinis efektas būna hemoglobino molekulei prijungiant deguonį. Alosterinė reguliacija padeda taupiai naudoti ląstelės maisto medžiagų ir energijos atsargas.

2014

-reguliacija; -reguliaciniai fermentai; -alosteriniai fermentai

Papildoma informacija
Turinys
Bendra informacija
Straipsnio informacija
Autorius (-iai)
Redaktorius (-iai)
Publikuota
Redaguota
Siūlykite savo nuotrauką