alyvuogių aliejus

alỹvuogių aliẽjus, nedžiūstantysis aliejus. Gelsvos, žalsvos, kartais rudos spalvos skystis, gaunamas iš alyvmedžio kaulavaisių ekstrahuojant juos organiniais tirpikliais. Sudaro sočiųjų riebalų rūgščių (2,4 % stearino ir 7–10 %palmitino) ir nesočiųjų riebalų rūgščių (15 % linolo ir 54–81 % oleino) trigliceridai, nedidelis kiekis baltymų, vitaminų. Tankis 917 kg/m3, lūžio rodiklis 1,4635, –2 °C temperatūroje pradeda stingti. Laikomas šviesoje apkarsta, mikroorganizmų veikiamas skyla į glicerolį ir į sočiąsias bei nesočiąsias riebalų rūgštis. Alyvuogių aliejuje esančios nesočiosios riebalų rūgštys oksiduojasi į aldehidus ir mažesnės molekulinės masės riebalų rūgštis, sočiosios riebalų rūgštys veikiamos mikroorganizmų skyla – susidaro ketonai (pvz., metilheptilketonas). Naudojamas maistui, farmacijoje, kosmetikoje, specialaus tekstilinio muilo gamybai.

-alyvų aliejus, Provanso aliejus

Papildoma informacija
Turinys
Bendra informacija
Straipsnio informacija
Autorius (-iai)
Redaktorius (-iai)
Publikuota
Redaguota
Siūlykite savo nuotrauką