amigdalnas (gr. amygdalos – migdolas), C6H5CH(OC12H21O10)CN, glikozidas. Šviesūs blizgantys kristalai. Lydymosi temperatūra 210–215 °C. Gerai tirpsta karštame vandenyje, blogai – etanolyje. Iš vandeninių tirpalų kristalizuojasi hidrato pavidalu. Vykstant amigdalino fermentinei hidrolizei susidaro benzaldehidas, gliukozė, cianido rūgštis HCN, hidrolizuojant mielių ekstraktu – gliukozė ir gliukozės bei benzaldehido cianhidrino glikozidas. Amigdalino būna karčiųjų migdolų, slyvų, persikų, vyšnių kauliukuose. Naudojamas medicinoje.

Papildoma informacija
Turinys
Bendra informacija
Straipsnio informacija
Autorius (-iai)
Redaktorius (-iai)
Publikuota
Redaguota
Siūlykite savo nuotrauką