amonifikãcija (amoni(akas) + lot. facio – darau), mikroorganizmų sukeliamas amoniako biocheminis išsiskyrimas iš azoto turinčių organinių medžiagų (baltymų, aminorūgščių, karbamido ir kitų). Amonifikacijoje dalyvauja Bacillus, Clostridium, Proteus, Pseudomonas ir kiti aerobiniai ir anaerobiniai mikroorganizmai. Gerina azoto apytaką gamtoje, augalų mitybą, dirvožemio derlingumą. Dėl organinių trąšų, augalų likučių, durpių ir kitų organinių junginių amonifikacijos azotą gali pasisavinti augalai. Jei amonifikacija vyksta anaerobinėmis sąlygomis, susidaro augalams kenksmingų šalutinių produktų.

3016

Papildoma informacija
Turinys
Bendra informacija
Straipsnio informacija
Autorius (-iai)
Redaktorius (-iai)
Publikuota
Redaguota
Siūlykite savo nuotrauką