„Anykščių vynas“

„Anykščių vynas“, Lietuvos vyno gamykla Anykščiuose, didžiausia jo gamintoja Baltijos šalyse.

Veikla

Gamina vyną Voruta, sidrą, obuolių sultis. Produkcija eksportuojama į Latviją, Lenkiją, Rusiją, Italiją, Vokietiją ir kitas šalis. Per metus perdirba iki 35 000 tonų obuolių, kitų vaisių ir uogų. Pajamos 16 mln. litų (2014), 87 darbuotojai (2017).

Istorija

Bendrovę 1926 įkūrė agronomas Balys Karazija, pradėjęs gaminti obuolių, nuo 1927 – ir uogų vyną. 1940 tapo valstybine įmone. 1983 pagamino 1 954 000 dekalitrų vaisvynio, 11 000 dekalitrų vyno, 61 000 dekalitrų lietuviško kalvadoso, 2151 toną sausojo krakmolo. 1985, prasidėjus M. Gorbačiovo antialkoholinei kampanijai, įmonė paversta maisto produktų kombinatu, kuris gamino gaiviuosius gėrimus, saldainius, nuo 1988 – ir koncentruotas obuolių sultis. 1995 tapo akcine bendrove (2000 73,5 % Anykščių vyno akcijų valdė Žemės ūkio ministerija, įmonėje dirbo 690 darbuotojų). Anykščių vyno produkcijos kokybė tarptautiniuose konkursuose įvertinta tarptautine deimantine žvaigžde (1995), Europos tarptautiniu apdovanojimu (1996). 2004 privatizuota, ją įsigijo bendrovė Alita. 2016 tapo bendrovės MV GROUP Production padaliniu.

Anykščių vynas. Vyno rauginimo cechas

Papildoma informacija
Turinys
Bendra informacija
Straipsnio informacija
Autorius (-iai)
Redaktorius (-iai)
Publikuota
Redaguota
Siūlykite savo nuotrauką