arbãtinis grỹbas, acto rūgšties bakterijų ir mielių storos plėvės pavidalo simbiozinė kolonija, auganti pasaldinto arbatžolių nuoviro paviršiuje. Mielės cukrų skaido į etanolį, anglies dioksidą ir organines rūgštis (askorbo, pantoteno, nikotino, citrinų, pieno), o bakterijos etanolį oksiduoja į acto rūgštį. Todėl, veikiant arbatiniam grybui, cukringas arbatos nuoviras tampa rūgščiai saldaus skonio gazuotu gėrimu (arbatine gira). Arbatinis grybas gerina apetitą, stabdo šarminėje ar neutralioje terpėje besidauginančių bakterijų augimą; juo skalaujama sergant dantenų uždegimu, angina.

2269

-grybas

Papildoma informacija
Turinys
Bendra informacija
Straipsnio informacija
Autorius (-iai)
Redaktorius (-iai)
Publikuota
Redaguota
Siūlykite savo nuotrauką