avijautis

avijaučių banda Norvegijos Dovrefjellio nacionaliniame parke

avjautis (Ovibos moschatus), dykaraginių (Bovidae) šeimos žinduolis. Ledynmečiu buvo paplitęs Sibire ir Europoje (iki Ispanijos). Dabar išlikęs Kanados šiaurėje ir Grenlandijoje, aklimatizuotas Norvegijoje. Bandomas aklimatizuoti Taimyre ir Vrangelio saloje. Kūno ilgis iki 2,5 m, masė iki 300 kg. Tvirtos sandaros, didele galva, trumpomis kojomis, apaugęs ilgais plaukais. Raguoti abiejų lyčių individai. Ragai pamatine dalimi dengia kaktą, galvos šonuose palinkę žemyn, o galais užsirietę į viršų. Gyvena tundroje; vasarą – nedidelėmis grupėmis, žiemą telkiasi į dideles bandas; pajutę pavojų rikiuojasi ratu galvomis į išorę. Minta žole, krūmų lapais ir ūgliais, samanomis, kerpėmis. Poruojasi vasarą. Patelė veda 1 jauniklį, kuris subręsta 3–4 metais.

2656

Papildoma informacija
Turinys
Bendra informacija
Straipsnio informacija
Autorius (-iai)
Redaktorius (-iai)
Publikuota
Redaguota
Siūlykite savo nuotrauką